Thai-forårsruller (Poh Pia Tod)

Selvom forårsruller ikke er en del af det oprindelige thailandske køkken, så er de, som flere andre retter, blevet en fast del af thaikøkkenet.De er dog ikke en del af gadekøkkenet, men de findes på stort set alle resturanter. Forårsruller i Thailand er mindre end dem, vi tit får i Danmark.
Hjemme hos os er den optimale størrelse ca. 10 cm. i længden og ca 4-5 cm i diameter. Det gør, at de kan spises med fingrerne, dyppes i chili og spises i et par mundfulde.

Antal personer:

4 – 6 (antallet pr. person varierer alt efter hvilken størrelse du laver dem i)

Ingredienser:

Fyld:

  • 500 g fint skåret kylling og rejer (hakket svine-, kalve- eller oksekød kan også bruges).
  • 2 spsk. olie (uden smag)
  • 3 fed hvidløg
  • 50 g revet ingefær
  • 2 stk. gulerødder (groft revet)
  • 4 forårsløg
  • 100-200 g kinakål
  • 1 håndfuld friske bønnespirer
  • 1-2 røde chilier
  • 1 håndfuld svampe (helst Shiitake- svampe eller østershatte, men champignon kan også bruges)
  • 2 spsk fiskesauce
  • 1 spsk. østerssauce
  • 1 spsk. soya
  • 2 spsk sukker
  • Peber

Opskrift:

  1. Bruger du tørrede svampe er det vigtigt at du husker at sætte dem i blød i god tid. Gerne 10 – 12 timer før brug. Har du glemt det dagen før, så kan de blødes op i varmt vand et par timer før brug.
  2. Har du købt frossen forårsrulledej så start med at tage de ud af fryseren et par timer før brug.
  3. Chili, hvidløg og ingefær hakkes og puttes i en skål.
  4. Gulerøderne skrælles og rives groft.
  5. Kål, forårsløg og svampe hakkes i ønsket størrelse.
  6. Bønnespirerne skylles og stilles så de drypper af.
  7. Kødet hakkes i fine stykker.
  8. Varm din wok eller sautepande op og tilsæt olie.
  9. Svits hakkede chili, hvidløg og ingefær.
  10. Kød tilsættes og steges færdigt.
  11. Steg gulerødder, forårsløg og kål til de er bløde.
  12. Tisæt bønnespirerne. De skal hurtigt svitses.
  13. Tilsæt fiskesauce, østerssauce, soya og peber.
  14. Placerer dejen på et spækbræt med et hjørne af dejen mod dig selv.
  15. Tag 1 spiseskefuld fyld og læg det på dejen et par cm. over hjørnet, så der lidt dej at folde.
  16. Rul dejen rundt indtil du har rullet halvdelen (stramt).
  17. Herefter vipper du de to sider ind og forårsrullen rulles en en halv omgang mere, inden du pensler det sidste stykke dej med æg og ruller den færdig.
  18. Varm olien i din wok til den er ca. 180 grader varm.
  19. Put forårsrullerne i med sammenføjningen nedad. På den måde får du “lukket” forårsrullen helt.
  20. Forårsrullerne skal kun have kort tid på hver side.
  21. Når de er færdige, placeres de på et par stykker køkkenrulle, så det lige får suget det sidste olie.

Noter:

De serveres sammen med soay og/eller en lækker hjemmelavet sød chili.
Hvis du laver en større portion og vil fryse nogen ned, så er det bedst at fryse dem ned ‘rå’, altså inden du putter dem i olie.

9 år ago

28 Kommentarer

  1. Fed side, men for idioter som mig, kan du så ikke lave fotos? Eller endnu bedre videoer.

    1. Hej Søren
      Tak for inputs og din ros.
      Det er en af mine planer for 2014 for denne side at der kommer lidt flere billeder på.

      Mvh
      Kristoffer

    1. Hej Pia.

      De kan sagtens fryses.
      Jeg plejer at tage dem ud af fryseren et par timer før brug så de ikke er helt frosne når de skal i ovnen. I ovnen skal du huske at vende dem minimum en gang. Ellers bliver de bløde i bunden.
      De kan sikkert også puttes på en rist og så løser det problemet. Men jeg pensler altid mine med lidt olie og lægger dem på en bageplade (med bagepapir).

      Hvis du i forvejen beslutter at lave ekstra og du vil fryse dem, så kan jeg anbefale at stege dem lidt mindre end de andre. Så bliver de noget bedre (og mindre tørre) når du har haft dem i ovnen.

      ///Kristoffer

    1. Hej Torben
      Jeg må indrømme at jeg aldrig har prøvet det.
      Men det skulle da undrer mig hvis det ikke var en mulighed. Hvis du prøver det, må du meget gerne dele resultatet med os andre herinde.

      ///Kristoffer

    2. Jeg fyser dem altid rå da jeg laver 50 stk af gangen. Og så frituresteger jeg dem i en gryde med olie direkte fra fryseren.

  2. Hej

    Jeg vil bare lige komme med info fra min thai-madlavnings-kursus-dame (hun er thailænder :D)
    Hun har fortalt os at de forårsruller man laver skal fryses rå. Når man så skal have nem og hurtig mad, så fylder man en fladbundet pande med olie (så det ca. vil dække halvdelen af rullerne i højden, ca. 1,5cm..) og når olien er varm er det bare at hive rullerne ud af fryseren og stege dem i ca. 2-5 min eller til de er gyldne og lækre. Og bum! Nem mand. Har man så nogle af de nu stegte til overs kan de varmes i ovnen dagen efter 🙂

  3. Da jeg boede i Vietnam lærte jeg at det bedste var ( hvis de skal fryses ned) at stege dem lidt og derefter fryse dem ned. Man tør dem op og steger den færdigt den dag de skal spises.

  4. Det lyder som en fantastisk opskrift. Har allerede købt ind til at prøve.
    Har bare lige et spørgsmål.
    Kan fyldet laves dagen før og stilles i køleskabet og så først putte det i dej dagen efter?

    På forhånd tak.
    Vh Mie.

    1. Hej Mie. Det er også en fatastisk opskrift 🙂

      Du laver bare fyldet den dag du skal bruge det. Det må gerne være varmt når du putter det i dejen.

      ///Kristoffer

  5. Hey 🙂

    Jeg syntes opskriften lyder mega lækker, og har planer om at prøve den en af de kommende dage, men kan den laves med andet end fiskesovs/østersovs? Her tænker jeg på noget der ikke er havdyrsbaseret :)?

    mvh Helena

    1. Hej Helena

      Både fiske- og østerssovs er en vigtig del af det thailandske køkken.
      Men selvfølgelig kan du lave opskriften uden begge dele.

      Fiskesovs kan erstattes med soya (selvom det ikke er det sammen).
      Østerssov er svært at erstatte. Der er ikke noget oplagt alternativ. Den giver fyldet noget smag, gør det mere klæbrigt og giver en lidt anderledes kulør.
      Du kan dog bruge en Hoisin sovs istedet for. Hoisin er fra det kinesiske køkken og er anderledes end østersovs.
      Hoisin betyder faktisk fisk/skaldyr (seafood), men indeholder yderst sjældent fisk/skalddyr idag.

      Håber det kan hjælpe lidt på det.

      Mvh
      Kristoffer

  6. Hejsan. Når du skriver at du foretrækker kylling og rejer, blander du det så? Og er det 50/50? Eller er det enten kylling eller rejer?
    Mvh Lene

    1. Hej Lene.

      Tak for din henvendelse.
      Jeg blander ganske rigtigt de 2 ting. Blandingsforholdet er ca. 2/3 kylling og 1/3 rejer.

      Men det er ikke sådan at der er noget der er rigtigt og forkert. Det er bare den kombination jeg bedst kan lide.

      Men både mængde og type af køde varierer fra gang til gang. Nogle gange har jeg måske kun 100 gr. rejer og så er det den mængde rejer der kommer i. Andre gang er det 250 gr. og så bruger jeg dem.

      ///Kristoffer

  7. Hejsa,

    jeg glæder mig meget til at prøve din opskrift!

    Er frossen forårsrulle dej noget man kan købe færdigt i specialbutikker?

    Mvh. Emma

    1. Hej Emma

      Tak for dit indlæg.
      Du kan købe forårsrulledej i de fleste specialbutikker. Det jeg køber er altid frossent, så det er vigtigt at du tager det ud at pakken du skal bruge derhjemme.
      Og så kan du putter resten i fryseren.

      ///Kristoffer

  8. Wauw – en god opskrift. Jeg fik lavet 75 miniforårsruller og de smager fantastisk. De er så kraftfulde af smag at chilisauce og soya var overflødig i min mund. Jeg brugte hakket kyllingkød. Jeg opdagede at havde købt dejen i str 125mm * 125mm og ikke de anbefalede 250mm, men det gik rigtig godt alligevel. Dog brugte jeg 2 stk dej til en forårsrulle. En virkelig lækker opskrift. Tak for den 🙂

    1. Hej Laila,

      Velbekomme. Jeg er glad for opskriften kunne bruges. Man kan sagtens lave forårsrullerne både større og mindre end det jeg anbefaler. Det er smag og behag.

      Jeg er helt enig i at de er så smagfulde og lækre at man ikke behøver hverken chili sovs eller soja.

      Jeg har ikke spist andre forårsruller siden. De er simpelhen for kedelige.

      Mvh Kristoffer

  9. Ih, altså. jeg eeeelskeeer denne side. Har gået til thaimadlavning, fik en del opskrifter dér, men her er jo så mange dejlige opskrifter og de er så fint forklaret.
    Vores Thaimad underviser tog os med i en specialbutik og viste os alle de gode pastaer, østerssovs, fishsauce, tørrede svampe m.v.Det er de samme pastaer/krydderiblandinger, som du anbefaler.

    Kommer der flere opskrifter, eller har du mistet gejsten? Kan du evt anbefale en anden side. 1000 tak for de vidunderlige opskrifter. I dag bliver det forårsruller

    1. Hej Mie,

      Mange tak for de pæne ord.
      Der skal nok komme flere opskrifter, bare rolig. Men siden er blot et hobbyprojekt og der har ikke været så meget tid til nye opskrifter på det seneste.

      Der er mange spændende sider med thaiopskriftwr. Men jeg har ikke fundet andre, hvor man tager udgangspunkt i pastes.
      Finder du en, eller har du opskrifter du vil dele, så sig endelig til.

      ///Kristoffer

  10. Hej

    Vi har lavet disse thai ruller flere gange og er vilde med dem.
    Jeg har dog aldrig fundet ud af hvor og hvornår sukker skal i iflg opskrift.
    Men put de er gode…
    Jeg har selv tilført bambusskud fin snittet fra Asien marked. Samt så tilsætter jeg krabbe kød i den færdig thai blanding ( kød og alt andet) når den har krøllet lidt af.
    Vi fryser ned og bruger dry frier og det virker perfekt.

    1. Hej Helge,

      Tak for din kommentar. Jeg er glad for du kan bruge opskriften.
      Jeg kan godt se det er lidt uklar. Det retter jeg lige til.

      Bambusskud og krabbekød lyder lækkert – det vil jeg prøve næste gang.

      Velbekomme.

      ///Kristoffer

    1. Hej Pernille,

      Tak for dit spørgsmål.
      Du kan godt bruge filodej, men vær opmærksom på at dejen opfører sig anderledes når du putter den i frituren.

      Mvh
      Kristoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.