thai forårsruller

Thai-forårsruller (Poh Pia Tod)



Selvom forårsruller ikke er en del af det oprindelige thailandske køkken, så er de forårsrullerne, som flere andre retter, blevet en fast del af thai køkkenet.
De er dog ikke en del af gadekøkkenet, men de findes på stort set alle resturanter. Forårsruller i Thailand er mindre end dem vi tit får i Danmark.
Hjemme hos os er den optimale størrelse ca. 10 cm. i længden og ca 4-5 cm i diameter.
Det gør de kan spises med fingrerne, dyppes i chili og spises i nogle mundfulde.

Antal personer:

4 – 6 (antallet pr. person varierer alt efter hvilken størrelse du laver dem i)

Ingredienser:

  • 30 stykker frossen forårsrulledej. (De fåes i forskellige størrelser – vi vælger 250 x 250mm.)
  • 1 æg (piskes og bruges til at lukke rullerne til sidst.)
  • Vegetabilsk olie (til stegning af rullerne)

Fyld:

  • 4-500 gr. kød. Personligt foretrækker vi fint skåret kylling og rejer).Men hakket svinekød, hakket kalv og flæsk eller hakket oksekød er også godt.
  • 2 spsk. olie (helst uden smag)
  • 3 fed hvidløg
  • 50 gram revet ingefær
  • 2 stk. gulerødder, groft revet
  • 4 forårsløg
  • 100-200 gr. kål (vi foretrækker kinakål, men alm. hvidkål er også godt)
  • 1 håndfuld friske bønnespirer
  • 1-2 røde chilier
  • Shiitakesvampe eller østershatte (almindelige champignon er også fint)
  • 2 spsk fiskesovs
  • 1 spsk. østerssovs
  • 1 spsk. soya.
  • 2 spsk sukker
  • Peber

Opskrift:

  1. Bruger du tørrede svampe er det vigtigt at du husker at sætte dem i blød i god tid. Gerne 10 – 12 timer før brug. Har du glemt det dagen før, så kan de blødes op i varmt vand et par timer før brug.
  2. Har du købt frossen forårsrulledej så start med at tage de ud af fryseren et par timer før brug.
  3. Start med at klargøre alle grøntsager.
  4. Chili, hvidløg og ingefær hakkes og puttes i en skål.
  5. Gulerøderne skrælles og rives groft og sættes til side.
  6. Forårsløg hakkes fint.
  7. Kål skæres i fine små strimler. Det er ret vigtigt at få strimlerne små og fine efter min mening – men de skal ikke hakkes da de gerne må knase lidt stadig.
  8. Svampene skal renses og hakkes fint.
  9. Bønnespirerne skylles blot og sættes til side så de kan dryppe af.
  10. Kødet hakkes i fine stykker.
  11. Varm din wok eller saute pande op.
  12. Tilsæt hakkede chili, hvidløg og ingefær. Lynsteg det.
  13. Kød tilsættes (bruger du f.eks. kylling og rejer, så giv kyllingen et minutter på panden alene inden du kommer rejer på).lynsteges hurtigt inden kylling (eller hakket kød)tilsættes.
  14. Rør godt rundt, så det ikke brænder på og/eller sætter sig i klumper (især hvis du bruger hakket kød).
  15. Tilsæt gulerødder, forårsløg og kål.
  16. Når grøntsagerne begynder at blive lidt bløde og falder sammen tilsættes bønnespirerne. De skal kun hurtigt vendes i den varme pande.
  17. Sidst tilsættes fiskesovs, østerssovs, soya og peber.
  18. Smag på det inden wokken eller panden tages af og sættes til side.
  19. Tag dejen ud af pakken. Når du skiller dem ad ad, så pas på du ikke får revet eller prikket hul i dejen.
  20. Placerer dejen på et spækbræt med et hjørne af dejen mod dig selv.
  21. Herefter tager tager du ca. 1 spiseskefuld fyld og lægger det på dejen. Læg det et par cm. over hjørnet så du har lidt dej at folde med.
  22. Rul dejen rundt indtil du har rullet halvdelen af dejen (det må godt være stramt rullet).
  23. Herefter vipper du de to sider ind og forårsrullen rulles en en halv omgang mere.
  24. Herefter pensler du det sidste stykke af dejen med æg og ruller forårsrullen færdig.
  25. Placer den på en tallerken med sammenføjningen nedad.
  26. Inden du laver de sidste par forårsruller færdig, hælder du olie i din sautepande, wok eller hvad du nu vælger at bruge. Vi hælder kun lige nok olie i, til at det dækker halvdelen af forårsrullen når den bliver lagt i – typisk 1,5 – 2 cm. Det sparer på olien.
  27. Olien skal være ca. 180 grader varm. Helst ikke varmere.
  28. Herefter puttes forårsrullerne i. Start med en ad gangen indtil du har styr på hvor stærkt det går.
  29. Placer dem først med sammenføjningen nedad, på den måde får du “lukket” forårsrullen helt.
  30. Forårsrullerne skal kun have  kort tid på hver side – vend dem så snart de er lysebrune og godt sprøde.
  31. Husk at når de tages af, så placer dem på et par stykker køkkenrulle, så det lige får suget det overskydende olie til sig (det giver også den bedste sprødhed).

Noter:

De serveres sammen med soay og/eller sød chili.
Hvis du laver en større portion og vil fryse nogen ned, så er det blevet bekræftet at den bedste løsning er at fryse dem ned ‘rå’, altså inden du putter dem i olie.

4 år ago

16 Kommentarer

  1. Fed side, men for idioter som mig, kan du så ikke lave fotos? Eller endnu bedre videoer.

    1. Hej Søren
      Tak for inputs og din ros.
      Det er en af mine planer for 2014 for denne side at der kommer lidt flere billeder på.

      Mvh
      Kristoffer

    1. Hej Pia.

      De kan sagtens fryses.
      Jeg plejer at tage dem ud af fryseren et par timer før brug så de ikke er helt frosne når de skal i ovnen. I ovnen skal du huske at vende dem minimum en gang. Ellers bliver de bløde i bunden.
      De kan sikkert også puttes på en rist og så løser det problemet. Men jeg pensler altid mine med lidt olie og lægger dem på en bageplade (med bagepapir).

      Hvis du i forvejen beslutter at lave ekstra og du vil fryse dem, så kan jeg anbefale at stege dem lidt mindre end de andre. Så bliver de noget bedre (og mindre tørre) når du har haft dem i ovnen.

      ///Kristoffer

    1. Hej Torben
      Jeg må indrømme at jeg aldrig har prøvet det.
      Men det skulle da undrer mig hvis det ikke var en mulighed. Hvis du prøver det, må du meget gerne dele resultatet med os andre herinde.

      ///Kristoffer

    2. Jeg fyser dem altid rå da jeg laver 50 stk af gangen. Og så frituresteger jeg dem i en gryde med olie direkte fra fryseren.

  2. Hej

    Jeg vil bare lige komme med info fra min thai-madlavnings-kursus-dame (hun er thailænder :D)
    Hun har fortalt os at de forårsruller man laver skal fryses rå. Når man så skal have nem og hurtig mad, så fylder man en fladbundet pande med olie (så det ca. vil dække halvdelen af rullerne i højden, ca. 1,5cm..) og når olien er varm er det bare at hive rullerne ud af fryseren og stege dem i ca. 2-5 min eller til de er gyldne og lækre. Og bum! Nem mand. Har man så nogle af de nu stegte til overs kan de varmes i ovnen dagen efter 🙂

  3. Da jeg boede i Vietnam lærte jeg at det bedste var ( hvis de skal fryses ned) at stege dem lidt og derefter fryse dem ned. Man tør dem op og steger den færdigt den dag de skal spises.

  4. Det lyder som en fantastisk opskrift. Har allerede købt ind til at prøve.
    Har bare lige et spørgsmål.
    Kan fyldet laves dagen før og stilles i køleskabet og så først putte det i dej dagen efter?

    På forhånd tak.
    Vh Mie.

    1. Hej Mie. Det er også en fatastisk opskrift 🙂

      Du laver bare fyldet den dag du skal bruge det. Det må gerne være varmt når du putter det i dejen.

      ///Kristoffer

  5. Hey 🙂

    Jeg syntes opskriften lyder mega lækker, og har planer om at prøve den en af de kommende dage, men kan den laves med andet end fiskesovs/østersovs? Her tænker jeg på noget der ikke er havdyrsbaseret :)?

    mvh Helena

    1. Hej Helena

      Både fiske- og østerssovs er en vigtig del af det thailandske køkken.
      Men selvfølgelig kan du lave opskriften uden begge dele.

      Fiskesovs kan erstattes med soya (selvom det ikke er det sammen).
      Østerssov er svært at erstatte. Der er ikke noget oplagt alternativ. Den giver fyldet noget smag, gør det mere klæbrigt og giver en lidt anderledes kulør.
      Du kan dog bruge en Hoisin sovs istedet for. Hoisin er fra det kinesiske køkken og er anderledes end østersovs.
      Hoisin betyder faktisk fisk/skaldyr (seafood), men indeholder yderst sjældent fisk/skalddyr idag.

      Håber det kan hjælpe lidt på det.

      Mvh
      Kristoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *