Ingredienser

I det thailandske køkken finder man både alm. kendte ingredienser, men også mange eksotiske ting. Altafgørende for god thai mad er ingredienserne og kvaliteten af disse.
Ingredienserne kan være meget eksotiske, men i løbet af de sidste år, er flere af  ingredienserne kommet til Danmark. I starten var det kun i diverse asiatiske specialbutikker, men nu kan du også købe de fleste ting online.

 

Nedenstående liste er delt i to – første del er de ingredienser som du typisk skal finde i en asiatisk specialbutik eller på nettet. Anden del er de klassiske ingredienser som du altid kan finde i et supermarked.
Listen består af de ingredienser jeg selv bruger og enkelte som jeg ved bliver brugt.

Købes i special butikker – Sponsoreret indlæg

Thai auberginer

Kaffir limeblade

Tørrede rejer

Galangarod

Den hemmelige ingrediens i thaimad. Er i familie med ingefær, men giver en anderledes frisk og krydret duft.

Palmesukker

Lækkert alternativ til den almindelige sukker. Bruge typisk i desserter og salater.

Thai basilikum

I Thailand er den brugte version den der kaldes sød basilikum. Den er sød og aromatisk og minder lidt om den basilikum vi kender herhjemme.

Tamarind paste

Kommer fra de frugter der vokser på Tamarind træet. Der findes både en sur og en sød version af Tamarind. Den lugter ikke så godt, men smager rigtig godt i maden.

Bambusskud

I thai køkkenet bruger man enten friske eller syltede. Det er de syltede man finder herhjemme i supermarkederne.

Citrongræs

Man bruger den nederste den af citrongræs til madlavning og den har en god citron lignende aroma.

Chili paste

Fiskesauce

I Thailand bruger man fiskesovs fremfor salt. Fiskesovs laves af fisk som er blevet saltet og har fået lov at gære.

Grøn karry

Gul Karry

Kinesiske svampe

Hedder rigtigt black fungus (judasører på dansk). De købes tørrede og skal puttes i vand for at bløde op inden brug.

Kokosmælk 250 ml

250 ml i karton.

Kokosmælk på dåse

400 ml på dåse

Kokosmælk 500 ml

500 ml. i karton

Kokosmælk 1 liter

1 liter i karton.

Massaman karry

Panang karry

Pad thai paste

Rød karry

Rejepaste

Soyasauce

Sesamolie

Østerssauce

Navnet yder ikke østerssovs retfærdighed. Smager fantastisk som marinade. Den har samme farve som soya, men har en tyk konsistens og er sød i smagen.

 

Købes i supermarked

Agurk – Kræver ikke den store præsentation. Er nok ikke den mest benyttede grøntsag i Thailand, men den bruges.

Ananas – Kræver ikke den store præsentation.

Appelsin – Kræver ikke den store præsentation. Den version er mere saftig og mere stenet end dem vi kender herhjemme.

Auberginer – De europæiske sorter er større end dem man finder i Thailand. I Thailand  kan auberginer være både grønne såvel som  forskellige nuancer af lilla.  Det tætteste man kommer på de europæiske er de grønne thailandske auberginer som størrelses mæssigt mest minder om cherrytomater. Det er også dem der oftest bliver brugt i de thailandske retter. En anden meget brugt sort er den thailandske  ærteauberginer. De er også grønne, men kun på størrelse med ærter.

Banan – Vi kender typisk kun den klassiske gule banan fra Netto. Men der findes rigtig mange versioner og i Thailand finder man f.eks. både den røde banan, baby banan m.fl. Nogle kan spises rå som frugt, mens andres skal steges eller koges før de kan spises.

Bønnespirer – Der findes flere slag, nogle af dem minder meget om dem vi kender herhjemme. Mest brugt er typisk Mungbønner eller Soyabønner

Cashew nødder – Kræver ikke den store præsentation. Kan i dag købes i de fleste supermarkeder.

Chili – Findes i et utal af varianter, herhjemme har vi desværre ikke taget variationen af chili til os, selvom stort set alle supermarkeder i dag har chili på hylden. Det gør sig typisk gældende at de små grønne chilier er de stærke og de støre røde chilier knapt så stærke.

Gurkemeje – Kræver ikke den store præsentation.

Hvidløg – Kræver ikke den store præsentation.

Hvidløg, syltet – Kræver ikke den store præsentation.

Ingefær –  – Kræver ikke den store præsentation.

Ingefær, syltet – Er typisk skåret i skiver og puttet på dåse, med salt, vand, eddike og sukker. Spises ofte som tilbehør.

Jasmin ris – Kræver ikke den store præsentation. Kan i dag købes i alle supermarkeder og er klart min favorit ris.

Kanel – Kræver ikke den store præsentation. (Den findes både som pulver og i fast form. Den faste form holder smagen bedst.)

Kardamomme – Kræver ikke den store præsentation. I Thailand bruger man for det meste frøene (og ikke bladene) i de suppe agtige retter og i deserter.

Kartofler – Kræver ikke den store præsentation.

Klisterris – Er egentlig en rissort nordøstlige thailand. Men man bruger i dag flere sorter. Kunsten ved klisterris er at de dampes og ikke koges. På den måde bliver de rigtig klistrede. Man laver dem rigtig ved at lægge risene i blød i 24 timer og så damper man dem i 10 minutter.

Kokosnød – Den bliver brugt til mange ting, både til kokosmælk og kokosolie, men i Thailand bruger man også skallet til praktiske ting som brændsel og værktøj, håret på skallen bruges til tov og flet og endelig bruges kødet til mange deserter.

Koriander – Kræver ikke den store præsentation. Bruges både som krydderi og som pynt i Thailand

Kål – Kræver ikke den store præsentation. Der bruges en del forskellige slags kål i thai mad, herunder kinakål.

Lime – Kræver ikke den store præsentation. Ud over den smager fantastisk (også i en mojito) så er den god til marinade da den gør kødet mørt.

Mango – Kræver ikke den store præsentation. Bruges som ung udmodnet frugt som grøntsag og som modnet som frugt. Den bruges både i salater, hovedretter og i deserter.

MynteKræver ikke den store præsentation. Bruges både som i salater og supper.

Nelliker – Kræver ikke den store præsentation. Bruges ofte i retter fra det sydlige Thailand.

Nudler – Findes i mange variationer, bl.a. glasnudler som er tynde og næsten gennemsigtige, hvedenudler som er er meget tynde, risnudler som er lidt tykkere, Ægnudler som har en gullig farve,

Papaya – Kræver ikke den store præsentation. En sjov ting er at den som ung og umodnet bruges som grøntsag og som modnet bruges som grøntsag. Personligt bruger jeg sjældent papaya da man lige så ofte får en papaya der smager af sur røv, som man får en frisk lækker papaya.

Peanuts Herhjemme kan det være svært at finde dem usaltede, i hvert fald når du går i de mindre supermarkeder. De kan også bruges saltet, men så skal man lige tage højde for det ekstra salt når man tilsætter fiskesovs. De bruges i mange retter og kan mådes knuses fint og groft i en morter, steges på panden eller tilsættes direkte fra posen.

Pomelo – Kan nu også købes i forskellige supermarkeder. Det er en sød, syrlig frugt, som herhjemme for det meste har lyst kød og gul skal. Men den kan også have rødlig frugtkød og en grøn skal.

Peber – Kræver ikke den store præsentation. Men alligevel – I Thailand bruger de ikke kun klassisk knust sort peber. De bruger også friske grønne pebrer eller peber på dåse.

Rejer – Kræver ikke den store præsentation. Skal du have dem tørrede skal du i specialbutikker. Skal du have andet en den klassiske reje (som vi kender det fra rejecocktails i Danmark, så skal du i de større supermarkeder.

Slangebønner – De kan en gang imellem købes i supermarkeder. Men jeg køber altid mine i en specialforretning. Der kan man også få lov at købe en håndfuld.

Spidskommen – Kræver ikke den store præsentation.

Stjerneanis – Kræver ikke den store præsentation.

Sød chili sovs – Kræver ikke den store præsentation.

Vandmelon – Kræver ikke den store præsentation.

Vindrue – Kræver ikke den store præsentation.

Listen er som sagt langt fra komplet og Thailand udvider deres ingredienser rigtig hurtigt. Så hvis du lige er kommet hjem fra Thailand og syntes der mangler noget, så skriv endelig en kommentar og jeg vil få det føjet til listen.