Stegte ris (khao phat)



Stegte ris er en favorit blandt de sarte maver og børnene på besøg i Thailand. Eller bare en nødvendig pause fra det stærke mad. Jeg har endnu ikke mødt nogen der ikke har elsket stegte ris. Det er nemt, hurtigt og simpelt at lave og det smager fantastisk. Spejlægget på toppen er ikke noget man normalt får i Thailand, men jeg syntes det giver retten lidt ekstra.

I Thailand er stegte ris en klassisk morgenmad eller frokost. Den bliver selvfølgelig også spist som aftensmad – men så spises den alene. Stegte ris er ikke et alternativ til alm. hvide ris. Det er en selvstændig ret.

Antal personer:

4

Ingredienser:

4 æg.
1 stk. lime
½ agurk
1 stk. løg
2 fed hvidløg
1 tomat
1 rød chili
350 gr. jasmin ris
4 spsk. sesam olie
4 spsk. soyasovs (gerne en god soyasovs).
2 – 3 spsk. fiskesovs.
Friskkværnet sort peber.

Evt. kød. (mængde er efter smag, men regn med ca. 50 gr. kød pr. person i denne ret).

[adinserter name=”Block 1″]

 

Opskrift:

  1. Kog først dine ris. Det kan klart anbefales at bruge kolde ris, gerne fra dagen før. Du kan sagtens koge dem samme dag, men jeg vil anbefale at risene er kolde. Ellers klæber de for meget sammen.
  2. Herefter blander du 2 æg og 1 spsk. soyasovs i en skål og pisker dem rigtig godt sammen.
  3. Skær agurken i fine skiver.
  4. Hak løg, hvidløg og chili fint.
  5. Skær lime i både
  6. Skær din tomat i mindre tern.
  7. Varm lidt sesam olie på en god wok.
  8. Når olien er rigtig varm tilsætter du blandingen af æg og soya og rører rundt indtil det er færdigt.
  9. Skub det til side i wokken, hvorefter du giver wokken lidt ekstra sesam olie.
  10. Tilsæt de hakkede løg og rør godt rundt (tilsæt kød her, hvis du vil have kød i retten).
  11. Rør løgene sammen med æggemassen.
  12. Tilsæt hvidløg og chili.
  13. Når du har blandet hele godt sammen, tilsætter du de kolde ris.
  14. Tilsæt til sidst de hakkede tomater, resten af soyasovsen og fiskesovsen og det hele blandes godt sammen.
  15. Af de sidste 2 æg, laves spejl æg. Server retten med spejlæg på toppen.

Noter:

Anret de stegte ris med agurk og lime og spejlæg på toppen. Bemærk at man ikke altid får spejlæg til ens stegte ris i Thailand. Men ikke destomindre smager det fantastisk.

5 måneder ago

12 Kommentarer

    1. Hej Tanja.

      Beklager jeg har overset dit spørgsmål.

      Men en stærk chilidressing er mange ting.
      Jeg har jo en opskrift på den søde version her: http://www.lavthaimad.dk/soed-chilisovs
      Den kan også laves spicy.

      I Thailand laver de blot en lille skål med fiskesovs og så hakker de forskellige chilier og putter i skålen med fiskesovs. Den kan blive rigtig stærk.

      Mvh
      Kristoffer

    1. Hej. Tak for det. Jeg er glad for du kan bruge siden. Hele formålet er at det skal være nemt og hurtigt at lave thai mad 🙂
      ///Kristoffer

    1. Hej Oddur

      Jeg har opdateret opskriften nu.
      Hvis du vil have kød i retten, så tilsæt det sammen med løgene, så kødet kan nå at blive varmet op.

      ///Kristoffer

    1. Hej Anne Sophie.

      Rigtig godt spørgsmål 🙂 Kunne se det manglende lidt forklaring i opskriften. De skal laves til spejlæg og puttes på toppen.
      Det er nu rettet i opskriften.

      ///Kristoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *