Massaman Karry (massaman curry)



Min personlige favorit. Jeg elsker massaman karry og det gør resten af huset også. Den er også en stor succes når der er gæster.
Massaman karry stammer fra det sydlige Thailand og er oprindeligt en muslimsk ret. Den kan laves med alle slags kød (om end muslimerne nok aldrig vil serverer den med svinekød).
Oftest serveres den med oksekød, men den smager også rigtig godt med kylling, rejer eller svinekød. Nogle laver den endda med tofu.

Antal personer:

4 (hvis du laver 1 dl. ris pr. person)

Ingredienser:

  • 200 gr. kylling (eller andet kød)
  • ½ ds. kokosmælk (det kan ikke anbefales at vælge en light version, da den er for tynd og flydende i sin konsistens).
  • 2 stk. kartofler (medium størrelse).
  • 1 stk. løg (medium størrelse).
  • 2 – 3 spsk. cashew nødder / peanuts (alt efter smag, jeg bruger tit peanuts da de er nemmest at få fat på og billigst).
  • 2 spsk. sukker.
  • ½ spsk. salt.
  • 1 spsk. tamarind juice.
  • 1 spsk. massaman curry paste
  • 1 håndfuld basilikum blade.
  • evt. kardemomme
  • evt. kanelstang
  • evt. andre grøntsager som gulerødder, rød peber osv. (dette er ikke en del af den originale Thailandske ret, men tit en stor succes her i Danmark).

Opskrift:

  1. Vælg en god gryde eller en saute pande. Tilsæt olie og varm det godt op.
  2. Til massaman karry paste og svits det godt og grundigt
  3. Tilsæt kokosmælk og rør godt rundt under opvarmning indtil massaman karry paste er rørt helt ud og der begynder at flyde lidt rød olie op.
  4. Skræl kartofler
  5. Pil løg
  6. Kød, løgs og kartofler (og evt. andre grøntsager) skæres i firkantede tern på ca. 2 x 2 cm.
  7. Når der flyder rød olie op i din gryde/pande, tilsætter du kød, grøntsager, salt, sukker og tamarin juice.
  8. Væsken i gryden skal dække grøntsager og kød. Hvis den ikke gør, så tilsæt lidt ekstra væske.
  9. Kog det i ca. 15. minutter ( Det er færdigt når du kan stikke en gaffel i de største stykker grøntsager og de falder af gaflen når du løfter den op ad gryden.).
  10. Lige inden du serverer retten tilsætter du basilikum og cashewnødder/peanuts.

Noter:

Det gør ikke den store forskel om du vælger cashew nødder eller peanuts. Retten kan med fordel serveres sammen med stærk thailandske salat med agurk. Serverer du din massaman med sidstnævnte, er det nok en fordel at vælge cashewnødder til din massaman ret, da det ellers godt kan blive en massiv peanuts oplevelse.

7 år ago

15 Kommentarer

    1. Hej Christina

      Den er til 4 personer. Den kan godt strækkes til flere hvis man tilsætter flere grøntsager (og dermed også væske).
      Hvis man serverer den agurkesalaten til kan man også godt nøjes med lidt mindre.

    1. Hej Helene

      Jeg ved ikke om du bor i Århus. Ofte har de fleste Asiatiske butikker disse pastes man bruger.
      Da jeg boede inde i Århus by handlede jeg hos Far-East Trading – Banegårdsgade 36-38, 8000 Århus C. Tlf. 86 19 34 99
      Nu da jeg er flyttet uden for byen bruger jeg Thai-Binh Trading – Skanderborgvej 107B,8260 Viby J Tlf. 86 20 15 22

  1. Hi Kristoffer

    Jeg vil prøve at lave denne ret, men vil gerne lige høre vedr de der nødder, bliver de kogt ud eller forbliver de hele i retten??? kan de evt undværes ???

    Jeg vil prøve at lave denne ret fordi jeg har smagt en “hurtig ret” der hed massaman curry med kylling, som ved serveret med jasmin ris, så vil lave nogle mængder der er klar til opvarmning, kan godt lide at lave stor mængde, som bliver opvarmet når man kommer hjem fra arbejde kl 22 om aften,

    Hurtig retten kan jeg se der er charlotte løg i og kartofler, men ikke nødder,

    Håber at høre fra dig

    Mvh
    Henning

    1. Hej Henning.

      Nødderne kan efter min mening ikke undværes. Retten bliver for kedelig uden. De bliver ikke kogt ud når man laver retten.

      Når jeg laver en portion der skal holde flere dage, så lader jeg vær at putte nødderne i før til sidst. Man godt bare drysse dem i lige inden retten serveres. Så fryser jeg nogle portioner ned uden nødder. Når jeg varmer retten op så putter jeg nødderne i.

  2. okay tak for svaret, har ikke kunne få fat i tamarin juice, men der imod frugten, og fik af vide man bare skulle blende dem i varmt vand, men fik ikke forholdene, frugt vs vand, kan du give et gæt her 🙂

  3. Hej Kristoffer,

    Du har sukker og salt på ingrediens listen, men nævner det ikke under fremgangsmåde

    Skal det bruges til sidst, når man smager til?

    Dbh
    Jan

    1. Hej Jan

      Tak for dit spørgsmål.
      Jeg har opdateret opskriften, da jeg godt kan se det ikke var så tydeligt.
      Men du tilsætter det sammen med kød, kartofler osv.

      Håber det var svar nok.

      ///Kristoffer

  4. Hej Kristoffer

    Vi er nogle stykker der er begyndt på thai-retter, og følger og er inspireret af din rigtig gode side her. Tak for den!

    Har fulgt din massaman-opskrift adskillige gange – den er super god. To hurtige spørgsmål:
    1) Hvilken slags basilikum-blade anbefaler du til denne ret: Thai-basilium, sød basilikum (går ud fra at de to er forskellige), eller ..?
    2) Har ikke prøvet opskriften med kardemomme eller kanelstang – hvor meget anbefaler du man kan bruge?

    1. Hej Jakob. Dejligt at høre I kan bruge siden. Og velkommen til den fantastiske verden af smage i thaimad.

      Og tak for dine spørgsmål.
      I forhold til basilikum, så brug hvad du har. Thai basilikum er anderledes end dansk basilikum. Men til pynt som her, så gør det ikke den store forskel. Det er selvfølgelig thai basilikum, der er det rigtige at bruge.

      I forhold til kanel og kardemomme, så er det jo er spørgsmål om smag. Og dermed prøve sig frem. Men hvis jeg skal anbefale en mængde at starte med, så er det nok 1 kanel stang og 2 – 3 kardemomme kapsler.

      Velbekomme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *