Chili pasta i olie (Nam Prik Pow)



Nam Prik Pow, oversat til chili paste i olie er en klassiker i det thailandske køkken. Den bruges i rigtig mange retter, f.eks. Tom Yum Goong.
Men vær forsigtig – den er rigtig stærk og kræver lidt til vending før man virkelig lærer at elske den. Men den kan også bruges til folk der elsker stærk mad. Når jeg har gæster er der ofte stor forskel på hvor stærkt de ønsker maden. Jeg forsøger altid at lave retten så de mest sarte også kan være med, omend de gerne må få lidt sved på panden. Men det betyder ofte at jeg ikke får maden så stærk som jeg ønsker. Her er Nam Prik Pow en god løsning for mig. Så kan jeg justere min egen portion under vejs.

Antal Personer:

1

Ingredienser:

8-10 store røde chilier fra dit supermarked
2 tsk. tørrede rejer
10 stk. fed hvidløg (hakket)
4 skalotteløg (hakket)
3 tsk. tamarind juice
2 tsk. fiskesovs
3 tsk. brun sukker
1/4 tsk. rejepasta (ekstra – behøves ikke, hvis du ikke har det).
½ dl. olie til selve din paste
Olie til stegning

Opskrift:

  1. Bland fiskesovs, brun sukker og tamarindjuice og stil det til side.
  2. Del dine chilier i 2 og steg dem på en pande til de får lidt kulør – med kerner og det hele. Tag dem af panden og lad dem køle af.
  3. Knus de tørrede rejer i en morter.
  4. Varm lidt olie på din pande og rist skalotteløg og hvidløg.
  5. Find din bleder frem og put alle ingredienserne i. Blend til du har en fin chili pasta. Hvis der ikke er nok væske i blandingen og du har svært ved at få det blendet, så tilsæt den ½ dl. olie, lidt efter lidt, indtil du har den ønskede konsistens. Det er ikke sikkert du skal bruge alt olien.
  6. Varm et par spsk. olie i en sautepande og varm det op.
  7. Put din chili pasta på panden (hvis du har noget tilbage af den ½ dl. olie, tilsættes den også)
  8. Steg din chili pasta over lav til middel varme. Husk at røre rundt undervejs. Når du chili pasta bliver tyk i konsistensen og begynder at blive mørk og olien skiller fra din paste, er den færdig. Forvent det tager ca. 10 – 12 minutter.

Noter:

Der findes mange versioner af Nam Prik Pao og dette er blot en af dem. Jeg har valgt en nem version, dog med tørrede rejer, som kan være svære at få fat på for nogle.
Du kan godt undlade rejerne helt, men de giver en god ekstra tilføjelse til din chili paste.
Nogle laver Nam Prik Pao med cayenne peber og andre bruger tørret chili. Prøv dig frem og find ud af hvordan du bedst kan lide det.
Det kan også være en god ide at justere chili styrken lidt i starten – indtil du har trænet mund og mave til stærk chili.

 

 

5 måneder ago

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *