Kylling satay med peanutssovs

Satay er kort fortalt kød på pind, serveret med en sauce. Kødet kan være stegt, grillet eller varmet i ovnen. Nogle foretrækker hele stykker kød, mens andre helst vil skære nogle firkantede tern og putte på pinden. Satay kommer fra oprindeligt fra Java regionen ii Indonesien – faktisk er satay en nationalret i Indonesien. Men retten er så populær at du finder den i det meste af Asien. Og Satay kan fås, uanset om du spiser hos et gadekøkken eller en dyr restaurant. Men jeg har valgt at tage den med her, da det er en meget populær ret i Thailand, især for børnene. Primært fordi den smager fantastisk men også fordi den er et afbræk fra den til tider ret stærke thaimad.

Antal personer:

4

Kylling og marinade

Ingredienser:

  • 800 gr. kylling (renses og skæres evt. i tern).
  • 1 rød chili (hakkes fint i minihakker).
  • 3 fed hvidløg (hakkes fint i minihakker).
  • 2 spsk. fiskesovs.
  • 2 spsk. sesamolie (eller bare alm. olie).
  • 2 spsk. sirup.
  • 4 spsk. lime.
  • 50 gr. frisk ingefær (hakkes fint i minihakker)

Peanutsovs

  • 2 spsk. kokosolie.
  • 1 lille finthakket skalotteløg (hakkes fint).
  • 1 fed hvidløg (hakkes fint).
  • 1 tsk. rød karrypasta.
  • 5 – 8 limeblade (alt efter hvor glad du er for smagen af lime).
  • 2 spsk. soya.
  • 1 spsk. fiskesovs.
  • Saften fra ½ lime.
  • 175 ml. kokosmælk (igen – undgå at bruge light, det går ud over smagen).
  • 3 spsk. store peanutbutter med crunch.
  • 2 håndfulde hakkedes peanuts (du behøves ikke peanuts når du bruger peanutbutter, men de giver god konsistens).

Opskrift:

Kylling og marinade

    1. Hvis du ønsker din kylling i tern, så start med at skære kyllingen ud.
    2. Herefter skræller du din ingefær.
    3. Rens dine chilier.
    4. Rens dine hvidløg.
    5. Hak hvidløg, chillier og ingefær  fint i en minihakker.
    6. Put kylling, chili, ingefær, hvidløg, sesamolie, fiskesovs, sirup og lime i en 4L plastikpose. Lad gerne kyllingen stå i marinaden min. 12. timer.
    7. Hvis du bruger træspyd til din kylling, så læg dem ligeleds i vand natten over.
    8. Put kylling på spyd  og steg kyllingen på pande, på grillen eller i ovnen. Jeg putter dem tit i ovnen for nemhedens skyld – så kan jeg koncentrere mig om peanuts sovsen. De skal have ca. 20 minutter ved 175 grader. Du får dog de mest lækre spyd hvis de kommer på grillen.

Peanutsovs

  1. Blend peanuts i en minihakker og hak dem indtil de har den konsistens du gerne vil have. Personligt foretrækker jeg de er semigrove, så man kan mærke de knaser. Men som nævnt behøves du ikke at putte peanuts i. De giver bare en bedre konsistens efter min mening.
  2. Hak hvidløg og løg fint.
  3. Herefter putter du kokosolien i en gryde. Varm det op indtil kokosolien er smeltet og er varm.
  4. Put hvidløg, løg og den røde karrypasta i gryden.
  5. Svits det i et par minutter inden du putter resten af ingredienserne i.
  6. Rør godt rundt og lad det simre indtil det har den rette konsistens (det skal være så tykt at det bliver hængende på kyllingen). Pas på det ikke bliver for varmt, så skiller det.

Noter:

Retten fungerer fint som en forret. Skal du bruge den som hovedret skal der selvfølgelig serveres noget til. Den nemme løsning er at servere ris. Det kan dog godt blive lidt kedeligt med ris til da der kun er peanut sovsen til at give risene smag. Jeg serverer den tit sammen med min stærke thailanske salat med agurk når det skal være som hovedret.

5 år ago

13 Kommentarer

  1. Fantastisk lækkert! Lavede retten på en almindelig hverdag, det krævede bare at kyllingen blev lagt i marinaden fra om morgenen og så var det meget enkelt med peanutsovs, ris og agurkesalat. Jeg er fan og det er familien også 🙂

    1. Hej Diana.

      Det er nemlig rigtig lækkert. Og nemt. Jeg er glad for retten er lige så populær hos jer, som den er hos os.
      Når man laver peanutsovsen, så kan man fint lave den dagen i forvejen hvis man har bedre tid der. Den bliver absolut ikke dårligere af at stå lidt.
      Det samme gælder i øvrigt de fleste af de gryderetter jeg har opskrifter på.

      ///Kristoffer

  2. Wauw er positivt overrasket over hvor lækker det smager!! Og den sovs. Kan ikke finde ord for den – det er VIRKELIG en god opskrift

    1. Tak for den pæne ord. Vi er også selv ret vild med den. Det vi især godt kan lide er at det er så nemt at varierer sovsen. Lidt mindre rød karrypaste og den bliver ikke så stærk. Lidt færre limeblade og den bliver mindre eksotisk.
      Dvs. den kan serveres for alle, uanset om det er niecen på 4 eller kammeraten der har boet i Thailand.

      ///Kristoffer

  3. Hej:-) Jeg kan SE, på denne ret at jeg kan li den.. Tid har jeg aldrig nok af, så… Kan jeg lave stører portioner og fryse ned, eller vil det skille? Mvh

    1. Hej Barbara.

      Du kan sagtens fryse din peanutssovs.
      Når sovsen bliver kold, så vil du opleve at lidt fedstof fra din karrypaste og kokosolie er i toppen. Det kan godt se ud som om sovsen er skilt når du skal varme den op igen.
      Men det burde blive okay når du rører godt rundt i den og den bliver varm. Lidt ekstra væske kan nogle gange hjælpe på det.

      ///Kristoffer

  4. Hejsa…. vil prøve din opskrift i morgen og glæder mig. Men bliver lige i tvivl om kokosen i peanut saucen… for de skriver kokosmælk i engrienser men olie i opskriften… tak 🙂

    1. Hej Barbara

      Der bruges både kokosolie og kokosmælk i opskriften 🙂
      Man starter ud med kokolien og steger af i den.

      Kokosmælken kommer i til sidst med de sidste ingredienser.

      ///Kristoffer

  5. Hej, hvor er det bare en lækker opskrift!
    Jeg bliver bare lidt “forskrækket” over chilidelen. Bliver den ikke meget stærk med den mængde, og hvad siger børnene til det?

    1. Hej Christie

      Chilien i marinaden er slet ikke spicy.
      Du kan med fordel bruger ½ skefuld rød karry paste hvis I ikke er vant til stærk mad. Den kan godt være lidt spicy.

      ///Kristoffer

  6. Hej

    Jeg har lavet retten til i aften og fulgt opskriften uden dog at være helt perfid med afmålingerne. Saucen var tyk og homogen fra start, og jeg lod den stå ca 5 minutter for svag varme for at trække smag. Herefter var den nærmest skilt og ikke til at røre ensartet igen. Den har ikke været afkølet. Nogen bud på hvordan jeg redder den? Har ikke ingredienser til at starte forfra.

    Mvh Lise

    1. Hej Lise

      Hvis det bliver alt for varmt, så kan det godt skille.

      Måske du kan få den samlet igen ved at tilsætte lidt koldt væske (kokosmælk, mælk eller vand.) i sovsen, evt. lidt salt i og pisk det grundigt.

      Men pas på det ikke bliver for varmt igen.

      ///Kristoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.