Spicy thai suppe med rejer (Tom Yum Goong)



Tom Yum er en af de mest kendte thai supper. Men pas på – den lige så stærk som den er god. I Thailand giver Tom Yum turisterne en fantastisk oplevelse af thaimad. Det brænder i munden, men på den gode måde som samtidig bringer et smil frem. De fleste kender suppen som Tom Yum Goong, altså med rejer, Men den kan også laves med andre typer kød. I Thailand er alternativet typisk kylling. Kun en enkelt gang har jeg oplevet det med gris.

Antal personer:

3 -4

Ingredienser:

10 dl. vand (ca.)
300 – 350 gr. rejer (gerne større rejer som tigerrejer).
1 scalotteløg
4-5 små cherrytomater
2 stilke citrongræs
1 spsk fiskesovs
1 spsk. tamarind juice
3 skiver frisk galangarod
100 gr. svampe (typisk champignon)
4 kaffir lime blade
1 frisk lime
8 friske thai-chilier (eller 2 medium størrelse jalepenos )
½ tsk knust hvid peber
2 tsk stærk chilipasta (nam prik pao)

Opskrift:

  1. Start med at rense dine rejer. Nogle vil gerne bruge små rejer eller dele større rejer i halve. Personligt foretrækker jeg hele store tigerrejer. Du kan godt købe rejerne upillede og koge dem med hoved, ben, skal og hale hvis du vil have en mere autentisk oplevelse. Jeg foretrækker dog hele, men pillede tigerrejer.
  2. Skyld citrongræs, knus dem og bind dem sammen.
  3. Rens løg, svampe og cherrytomater og skær dem i små både.
  4. Skær din galangarod i skiver.
  5. Del din chili og pil indmaden ud. Skær den i tynde strimler på langs.
  6. Herefter bringer du vandet i kog. Når vandet koger tilføjer du citrongræs, galangarod, kaffir lime blade, fiskesovs og tamarind juice. Rør godt rundt og tilsæt rejerne. Hvis du bruger store tigerrejer så skal de ca. koge i 3 minutter.
  7. Herfer tilsætter du løg, den søde chilipasta og svampene. Kog herefter i yderligere 6-7 minutter indtil rejerne er færdige. Pas på du ikke koger dem for længe – rejer kan godt blive rigtige kedelige og seje hvis de koges for længe.
  8. Tilsæt chili og og tomater og rør godt rundt. Tilsidst tilsætter du saften fra din lime. Smag suppen til inden servering.

Noter:

Retten er som sagt rigtig spicy, så du kan overveje at servere en skål ris til.
Du kan også tilsætte lidt kokosmælk til retten hvis du ønsker den mere rund og blød.
Nogle steder i Thailand er de ekstra dekorative med rejerne – de giver dem et lille snit i ryggen og så folder rejerne sig ud og får en ret speciel form. Personligt kan jeg godt lide det naturlige og enkle i thaikøkkenet – men anderledes er det da.





3 år ago

17 Kommentarer

  1. Hej først vil jeg rose jeres lækre hjemmeside.. Vi elsker thaimad hjemme hos os.. Idag vil jeg lave en thaisuppe med rejer men jeg syntes det er svært at få den cremet i konsistensen ..hvad gør jeg forkert ? Håber i kan hjælpe mig mvh tanja

  2. Hej Tanja.

    Tak for de pæne ord 🙂
    Thaimand er også en klar favorit hjemme hos os.

    Den cremede konsistens kommer tit når man blender grøntsager m.m. med fløde og/eller cremefraiche.

    Det duer ikke rigtigt i denne suppe. Du kan prøve at tilsætte lidt fløde eller cremefraiche og se om det hjælper på din konsistent.

    ///Kristoffer

  3. Når jeg har en ret, der er for tynd, river jeg som regel en eller to kartofler på et rivejern, tilsætter det og lader det simre et par minutter. Måske lidt for bonderøvsagtigt? Jeg er bestemt ingen ørn til madlavning.

    Mvh Søren

    1. Hej Søren

      Tak for tippet. Det står jo folk frit for at prøve det af. Jeg syntes nu ikke det lyder bonderøvsagtigt – måske mere som et godt gammeldags husmor trick og dem skal man bestemt ikke undervurdere.

      ///Kristoffer

  4. Når man snitter ryggen op er det hovedsageligt for at fjerne tarmen, som kan indeholde “grus”, der kan være uhensigtsmæssigt at servere. 🙂

  5. Hej:)
    Kan den laves uden tamarind juice? Har ikke lige et asiatisk supermarked i nærheden og ser ikke ud til at jeg kan få det i de almindelige…

    1. Hej Louise.

      Undskyld den lange svartid. Dit spørgsmål forsvandt desværre i mængden.

      Men du kan sagtens lave den uden tamarind juice. Smagen bliver selvfølglig ikke optimal, men det ødelægger heller ikke retten.

      ///Kristoffer

  6. Hej, jeg er netop begyndt at udforske thaimadens mangfoldigheder efter en ferie. Elskede simpelthen maden, og da jeg elsker at lave mad ligger det jo ligefor. Men jeg kan ikke finde en ordentlig opskrift på banana fritter. De er alle sammen med most banan til en amerikansk morgenmad, og jeg vil have dem med hele stykker banan i en dej og så fritterede. Kan du hjælpe?

    Mvh

    Charlotte

  7. Iht. Den cremede konsistens vil man i thailand aldrig gøre brug af hverken fløde eller creme fraise da langt størstedelen af thailændere er laktoseqintolerante. En cremet tum yam kommer sig af at den monteres med en smule kokoscreme (den fede del fra kokosmælkedåsen). Tilsættes hele baduljen er vi ovre i tum kha – en mildere kokosbaseret “tum yum”.

    Med henblik på tamarinderstatning kan lime oprørt med en smule brun farin godt være et fint alternativ 🙂

  8. Kluay tod hedder opskriften på fritede bananer og disse er vendt i tapiocamel samt sødet kokosmælk. Friteres derefter i olie og vendes i feks. Sesam 🙂

  9. Sindsyg god opskrift, tak.
    Ved du hvad næringsværdien er i opskriften ?
    Eller måske bare kalorieindhold ?

    Mvh

    Anne F Sørensen

  10. Hej Patricia

    Du kan godt erstatte galangaroden med ingefær.
    Retten bliver ikke helt den samme, men har man ikke mulighed for at skaffe galangaroden, så kan det godt gå.

    Galangarod og ingefær er fra samme familie, men ser anderledes ud og smager forskelligt.
    Farven er især anderledes og så har galangarod ikke den samme varmene effekt som ingefær.

    ///Kristoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *